Hieronymuserf

Projectinformatie

Project Hieronymuserf
Locatie Utrecht
Opdrachtgever Gemeente Utrecht
Architect bOb van Reeth en Jonas van de Walle van Studio Plus architecten
Adviseur Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling en ERA Contour
Looptijd start medio 2017
    

Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling en ERA Contour zijn geselecteerd voor de ontwikkeling van het Hieronymuserf in Utrecht: een unieke, bijna verborgen plek tussen het voormalig hoveniersgebied Abstede en de historische binnenstad van Utrecht. Het bestaande erf op het terrein achter de Maliesingel 74 wordt omgeturnd tot een groene woonhof met acht royale stadswoningen en een appartement. Het Hieronymuserf wordt straks een mooie tuin waarin ‘toevallig’ ook wordt gewoond.

De architect van het plan is bOb van Reeth met wie Edwin Oostmeijer tien jaar geleden ‘Het Bolwerk’ heeft gerealiseerd: een woongebouw met 16 appartementen, tegenover het Singelpark van Zocher en op loopafstand van het Hieronymuserf. Voor het Hieronymuserf zoekt bOb van Reeth samenwerking met architect Jonas van de Walle van Studio Plus architecten uit Roeselare.

Het plan dat de afgelopen tijd is uitgewerkt met omwonenden past in de bestaande, historische omgeving waarin onder andere Het Hieronymushuis prominent aanwezig is. Rond 1873 is het huis gebouwd in opdracht van de ‘Zusters van Liefde’ naar een ontwerp van architect Alfred Tepe.

Het Hieronymuserf krijgt een duurzame invulling. Niet alleen worden de woningen energieneutraal gemaakt. Ook ontstaat middenin een gemeenschappelijke groene ruimte. Door de vrije indeelbaarheid en het ontbreken van tussenstructuren in de woningen zijn er verschillende invullingen denkbaar zoals een gezinswoning, een loftwoning met vide, een kangoeroewoning met slaapruimte op de begane grond of een werkomgeving. Woonwensen van toekomstig bewoners kunnen daarom nadrukkelijk meegenomen worden in het ontwerp. Ook zijn omwonenden nauw betrokken bij de plannen voor een passend ontwerp voor het Hieronymuserf. Naar verwachting start de bouw begin 2017.