De Bol

Projectinformatie

Project De Bol
Locatie Schoonhoven
Opdrachtgever ERA Contour en Qua Wonen
Architect Kokon Architectuur en Stedenbouw
Looptijd jan 2012 - apr 2013

In samenwerking met Qua Wonen heeft ERA Contour aan de rand van Schoonhoven Noord een nieuwe wijk gerealiseerd: de Bol. Op de plaats waar vroeger een grote bolvormige zender stond, bevindt zich nu een fraaie woonwijk in jaren '30 stijl. De bewoners hebben hier letterlijk het Groene Hart in hun voortuin!

De Bol bestaat uit diverse typen eengezinswoningen (vrijstaande woningen, tweekappers en rij- en patiowoningen) en twee appartementengebouwen. Een gebouw is bedoeld voor de sociale huur, het andere complex bestaat uit koopappartementen.

In het plan heeft de openbare ruimte een duidelijke identiteit en kwaliteit gekregen. Zo liggen veel woningen aan het water - een deel zelfs op een eiland met eigen toegang - en krijgt het zuidelijke gedeelte een sfeervol plein als centrale plek. Het maken van deze identiteit is mogelijk omdat ERA Contour dit in eigen hand heeft: wij hebben de taak van QuaWonen overgenomen om het gebied bouw- en woonrijp te maken. Een bijzondere constructie waarmee ERA Contour zich als ruimtemaker ook inzet voor de kwaliteit van de openbare ruimte.

Consument als co-producent
QuaWonen en ERA Contour hebben consumentenbetrokkenheid hoog in het vaandel staan. Om de mening van de toekomstige bewoners te horen en daarmee het ontwerp te optimaliseren, is bij de ontwikkeling vooraf een klantenpanel gehouden. Geïnteresseerden konden hun mening geven over het voorlopig ontwerp, de stedenbouwkundige opzet, de inrichting van de openbare ruimte, duurzaamheid en de planning. Met 72 deelnemers was dit het grootste klantenpanel in de geschiedenis van ERA Contour!

www.debol.nl